Despre Proiect

Proiectul „Cetateni activi la puterea a Treia” are intentia de a creste capacitatea persoanelor varstnice de a participa activ la influentarea deciziilor si a politicilor publice. Prin acest proiect se urmareste dezvoltarea abilitatilor de cerere si formulare a propriilor drepturi de catre beneficiari. Principalele obiective ale proiectului sunt dezvoltarea de competente si formarea de abilitati de advocacy si lobby pentru reprezentanti ai 30 de asociatii sau grupuri voluntare din Romania care vor reprezenta interesele persoanelor varstnice catre factorii de decizie locali si centrali. Un alt obiectiv este valorizarea publica a persoanelor varstnice prin promovarea imaginii unei batraneti active, demne si utile social si cresterea respectului fata de seniori in randul politicienilor si a generatiilor tinere.

In premiera in Romania, se vor pune bazele unui Parlament al Seniorilor, format din 8 membri, care va milita pentru politici publice prin monitorizarea legislatiei dedicata persoanelor varstnice si va crea cadrul pentru o imbatranire activa, sanatoasa si demna. Irlanda este una dintre tarile Uniunii Europene care are un Parlament al Seniorilor, ce reuneste peste 100.000 de membri consultati.

swissro-centered-1-rgb-300x117

Proiectul „Cetateni Activi la Puterea a Treia” este co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa, in cadrul Schemei de Grant pentru ONG-uri, Fondul Tematic pentru Participarea Societatii Civile, runda 2 – Programul de Cooperare Elvetiano-Roman, are o durata de 16 luni si un buget total de 84.619,60 CHF, din care 74.999,60 reprezinta co-finantarea din partea Elvetiei.

Grupuri tinta

Grupurile tinta ale proiectului sunt persoane membre ale asociatiilor de pensionari de la nivel national si membri ai asociatilor persoanelor varstnice, grupuri de initiativa locale formate din persoane varstnice, pensionare, voluntare; ONGuri care prin statut, au persoanele varstnice ca beneficiari, autoritati publice locale si centrale, membri ai Parlamentului Romaniei, dar si reprezentanti ai Mass-Media care disemineaza mesajul proiectului catre publicul larg.

In cadrul activitatilor proiectului vor fi implicati in mod direct peste 300 de seniori care isi vor dezvolta competentele si abilitatile in a-si formula si cere drepturile indelung absente de pe agendele publice. Activitatile principale ale proiectului vizeaza consultari regionale in 9 orase mari ale tarii, cu persoane varstnice si reprezentanti ai autoritatilor publice locale, cresterea competentelor varstnicilor in domeniul advocacy si alte evenimente de vizibilitate adresate publicului larg.

Obiectivele Proiectului

Obiectiv general: Cresterea capacitatii persoanelor varstnice de a participa activ la influentarea deciziilor si politicilor publice in vederea crearii conditiilor favorabile pentru o imbatranire activa si demna.
Obiectiv specific 1: Dezvoltarea de competente si formarea de abilitati in advocacy si lobby pentru reprezentantii a 30 de asociatii si/sau grupuri voluntare din Romania care vor reprezenta interesele persoanelor varstnice catre factorii de decizie locali si centrali.
Obiectiv specific 2: Valorizarea publica a persoanelor varstnice prin promovarea imaginii unei batraneti active, demne si utile social si cresterea respectului fata de seniori in randul politicienilor si a generatiilor tinere.
Repere in implementarea proiectului (h3)

Calendarul activitatilor

Martie 2016 – Aprilie 2017 – 10 Cafenele ale Seniorilor

Aprilie 2016 – August 2017 – 2 Cursuri de Advocacy pentru seniori

Septembrie 2016 – Aprilie 2017 – Constituirea Parlamentului Seniorilor

Octombrie 2016 – Flashmob dedicat Seniorilor

Ianuarie 2017 – Aprilie 2017 – Expozitii de fotografie – Ipostaze ale Seniorilor Activi

Aprilie 2017 – Forumul Seniorilor

Rezultate asteptate:

– influentarea modului in care sunt elaborate politicile de asistenta sociala pentru persoanele varstnice

– implicarea a 30 de seniori in dialogul social cu referire la strategiile care vizeaza persoanele varstnice

– cresterea rolului a 30 de asociatii si grupurilor informale de varstnici in procesul de realizare a politicilor sociale

– 8 seniori alesi pentru constituirea si reprezentarea unui Parlament al Seniorilor

– 35 de parlamentari informati cu privire la obiectivele proiectului

– 1 declaratie de pozitie privind strategiile referitoare la imbatranirea activa si la politicile sociale pentru persoanele varstnice

– 10.000 de cetateni expusi mesajului proiectului

– 1 Forum al Seniorilor

Initiatori

web_ccr

Confederatia Caritas Romania, organizatie neguvernamentala de tip retea cu o istorie de 20 ani, are rolul de a reprezenta la nivel national si international cele 10 organizatii Caritas active in Romania. Caritas abordeaza sistematic si structurat problemele sociale ale comunitatilor raspunzand nevoilor persoanelor aflate in dificultate. La nivel national, organizatiile Caritas deruleaza programe de asistenta sociala complexa: ingrijire socio-medicala la domiciliu, pentru batrani si persoane cu dizabilitati, educatie pentru prevenirea dezastrelor naturale, interventie directa in caz de calamitati, asistenta directa si consiliere pentru familii, centre de zi pentru copii si tineri, activitati de integrare comunitara si profesionala pentru persoane defavorizate social. Confederatia Caritas Romania este membra in retelele internationale si nationale: Caritas Internationalis, Caritas Europa si FOND. Mai multe detalii pe www.caritasromania.ro

sigla

Asociatia C.A.R.P. „Omenia” Bucuresti este o asociatie neguvernamentala, de intrajutorare mutuala si protectie sociala pentru persoanele varstnice, avand in prezent peste 43.000 de membri. Misiunea Asociatiei C.A.R.P. „Omenia” este ajutorarea financiara, materiala si sociala a membrilor sai, asigurarea drepturilor acestora la un trai decent si de calitate. De asemenea, asociatia promoveaza imbatranirea activa si incurajeaza participarea varstnicilor in societate ca detinatori de drepturi, cetateni si consumatori, imbatranirea intr-o mai buna stare de sanatate fizica si mentala, posibilitatea de a lucra pentru o perioada mai lunga cu mai multe facilitati de formare si conditii de munca adaptate lor, si de a se bucura de o viata demna. Mai multe detalii pe www.carp-omenia.ro

Pentru informatii suplimentare despre proiectul „Cetateni Activi la Puterea a Treia” ne puteti contacta prin e-mail la ionut.ardeleanu@caritasromania.ro sau prin telefon la 0752.001.437, persoana de contact Ionut Ardeleanu, Specialist PR, proiect „Cetateni Activi la Puterea a Treia” sau Maria Crangasu, Manager de Proiect (maria.crangasu@caritas.org.ro)
Acesta pagina web nu reflecta neaparat pozitia oficiala a Guvernului elvetian. Responsabilitatea pentru continutul acesteia este asumata in intregime de Confederatia Caritas Romania.